Lierac hydra-chrono baume extreme - intensywny balsam dla skóry

Marka: Lierac
Cena produktu, orientacyjna: 130
Pojemność: 40 ml
Cena za 1ml: 3.25

Ocena ogólna:
Produkt bogaty w substancje nawilżające, także biozgodne ze skórą (występujące naturalnie w naskórku). Zgodnie z deklarację jest ich wyjątkowo dużo w składzie kosmetyku. Poza tym zawiera cenne oleje rośline. Niezbyt zrozumiały jest natomiast mechanizm działania produktu na zasadzie pompy hydraulicznej.
INCI: WATER (AQUA), HYDROLYZED SWEET ALMOND PROTEIN, GLYCERIN, UREA, GLYCINE, SODIUM PCA, SODIUM LACTATE, POTASSIUM HYALURONATE, PENTAERYTHRITYL, TETRAETHYLHEXANOATE, BETAINE, CYCLOMETHICONE, PORPHYRIDIUM CRUENTUM EXTRACT, CYCLOPENTASILOXANE, DIMETHICONOL, DIMETHICONE DIMETHICONE, CROSSPOLYMER, POLYACRYLAMIDE, C13-14 ISOPARAFFIN, LAURETH-7, PEG-20 METHYL GLUCOSE,  SQUISTEARATE * ACRYLATES/C 10-30, ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, PRUNUS ARMENIACA (APRICOT) KERNEL OIL, CARTHAMUS TINCTORIUS (SAFFLOWER) SEED OIL, CETEARETH-30, TOCOPHEROL, TROMETHAMINE, PROPYLENE GLYCOL, FRAGRANCE (PARFUM), PHENOXYETHANOL, METHYLPARABEN, PROPYLPARABEN, BUTYLPARABEN, ETHYLPARABEN, ISOBUTYLPARABEN, RED 4 (CI 14700), RED 33 (CI 17200)

Zawiera skladniki:

Grupa składników aktywnych:

Tocopherol - tokoferol, witamina E, działanie przeciwrodnikowe, przeciwstarzeniowe


Grupa składników nawilżających:

Hydrolyzed Sweet Almond Protein
- hydrolizat protein ze słodkich migdałów, składnik o własnościach nawilżających powierzchniowo
Glycerin - gliceryna, alkohol wielowodorotlenowy. Jedna z najpopularniejszych hydrofilowych substancji nawilżających, penetruje warstwę rogową naskórka.
Urea - mocznik, związek popularnie stosowany w kosmetyce; jak i w dermatologii; skuteczny gdy występują problemy z nieprawidłowym rogowaceniem naskórka. W niskich stężeniach działa nawilżająco, stosowany w większych ilościach wykazuje działanie zmiękczające, keratolityczne.
Glycine - glicyna, aminokwas, substancja nawilżająca
Sodium PCA - sól sodowa kwasu piroglutaminowego, jest jednym ze składników NMF-u, czyli naturalnego czynnika nawilżającego, obecnego w naskórku; jest substancją efektywnie nawilżającą skórę
Sodium Lactate - mleczan sodu, składnik naturalnie występujący w czynniku nawilżającym naskórka (NMF), intensywnie nawilża, plastyfikuje naskórek
Potassium Hyaluronate - hialuronian potasu, sól glikozoaminoglikanu występującego naturalnie w skórze, doskonały składnik nawilżający powierzchniowo (nie przenika przez naskórek)
Porphyridium Cruentum Extract - ekstrakt bogaty w polisacharydy wyekstrahowane z czerwonej mikroalgi, efektywnie nawilża skórę
Betaine - betaina, aminokwas, składnik nawilżający
Propylene Glycol - glikol propylenowy, alkohol wielowodorotlenowy, Jedna z najpopularniejszych hydrofilowych substancji nawilżających, penetruje warstwę rogową naskórka. Popularny również jako rozpuszczalnik ekstraktów roślinnych

Grupa emolientów:

Pentaerythrityl Tetraethylhexanoate
- emolient, składnik konsystencjotwórczy
Cyclomethicone - mieszanina cyklicznych silikonów, nazwa surowca nieaktualna (zgodnie z najnowszą nomenklaturą kosmetyczną konieczne jest dokładne precyzowanie struktury silikonów tej grupy). Modyfikator własności sensorycznych w momencie aplikacji kosmetyku: związek poprawiający własności aplikacyjne kosmetyku, nadaje charakterystyczne ?jedwabiste? odczucia w trakcie aplikacji, wykazuje zdolność zmniejszania tłustości warstw okluzyjnych. Jest związkiem lotnym, odparowuje ze skóry po aplikacji kosmetyku.
Cyclopentasiloxane - cyklopentasiloksan, cykliczny silikon. Modyfikator własności sensorycznych w momencie aplikacji kosmetyku: związek poprawiający własności aplikacyjne kosmetyku, nadaje charakterystyczne ?jedwabiste? odczucia w trakcie aplikacji, wykazuje zdolność zmniejszania tłustości warstw okluzyjnych. Jest związkiem lotnym, odparowuje ze skóry po aplikacji kosmetyku.
Dimethiconol - dimetikonol, silikon (polidimetylosiloksan), lekki, nietłusty emolient, ułatwia rozprowadzanie preparatu, nadaje charakterystyczne ?jedwabiste? odczucia w trakcie aplikacji
Dimethicone - dimetikon, silikon (polidimetylosiloksan), lekki emolient, ułatwia rozprowadzanie preparatu, nadaje charakterystyczne ?jedwabiste? odczucia w trakcie aplikacji, wykazuje zdolność zmniejszania tłustości warstw okluzyjnych
Dimethicone Crosspolymer - polimer silikonowy, składnik filmotwórczy, ochronny, reguluje konsystencję, może mieć własności matujące (adsorbent) i wygładzające
C13-14 Isoparafin - mieszanina rozgałęzionych węglowodorów, lekki emolient, może nasilać tendencję do powstawania zaskórników (komedogenny)
Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil - olej z pestek moreli, bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy oleinowy i linolowy, cenny emolient
Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil - olej z krokosza barwierskiego, emolient, bogate źródło kwasu linolowego i oleinowego, w krajach azjatyckich wylorzystywany w akupunkturze (lekkie działanie przeciwbólowe)

Grupa składników konsystencjotwórczych:

Polyacrylamide - poliakrylamid, polimer konsystencjotwórczy
Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer - poliakrylan, zagęstnik, nadaje pożądaną konsystencję kosmetyku, stabilizator emulsji

Emulgatory:

Laureth-7 - surfaktant, emulgator, składnik wtórnie natłuszczający skórę (w preparatach do mycia)
PEG-20 Methyl Glucose Sesquistearate - niejonowy emulgator
Ceteareth-30 - niejonowy emulgator

Konserwanty:

Phenoxyethanol - konserwant
Methylparaben - konserwant
Ethylparaben - konserwant
Propylparaben - konserwant
Butylparaben - konserwant
Isobutylparaben - konserwant

Grupa kompozycji zapachowych:

 Brak


Inne:

Aqua (Water) - rozpuszczalnik, baza kosmetyku
Tromethamine - regulator pH
Red 4 (CI 14700) - barwnik
Red 33 (CI 17200) - barwnik 

PODSUMOWANIE:

Krem zawiera:
Emulgatory: 3
Składniki nawilżające: 10
Składniki czynne: 1
Konserwanty: 6
Barwniki: 2
Składniki kompozycji zapachowej: 0

Nordihydroguaiaretic Acid ? związek polifenolowy izolowany z rośliny Larrea tridentata, wykazuje własnosci przeciwrodnikowe, jest stymulatorem wzrostu komórek, ogranicza nadmierną keratynizację naskórka  

Oleanolic Acid - kwas oleanolowy, związek z grupy triterpenów, wykazuje własności przeciwzapalne i antymikrobowe, inhibitor enzymu 5-a-reduktazy, który ma kluczowe znaczenie dla pracy gruczołów łojowych (ogranicza wydzielanie łoju) 

Salicylic Acid ? kwas salicylowy, należy do rodziny beta-hydroksykwasów, normalizuje keratynizację (w wysokich stężeniach złuszcza naskórek), działa przeciwzapalnie, bakteriostatycznie, jest regulatorem pH 

 

All rights reserved © Cozakrem.pl