Menu
Szukaj

Benzyl Alcohol

składnik kompozycji zapachowej*

(Alcohol benzylicus, Benzyl alcohol) – przezroczysta, bezbarwna, oleista ciecz. W zależności od użytego stężenia stosowany jako rozpuszczalnik lub substancja konserwująca. Charakteryzuje się aktywnością bakteriostatyczną wobec bakterii Gram-dodatnich, oraz jest skuteczny wobec pleśni, grzybów i drożdży. Alkohol benzylowy jest dopuszczony przez COSMOS i Ecocert do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych jako konserwant. Alkohol benzylowy ma również zastosowanie jako substancja zapachowa. Zgodnie z opinią SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety) na temat alergenów w kompozycjach zapachowych stosowanych w kosmetykach, alkohol benzylowy znajduje się na liście A – substancji zapachowych, które zgodnie z istniejącą wiedzą są najczęściej zgłaszane i są dobrze poznanymi alergenami konsumenckimi. Może również pełnić rolę substancji kontrolującej lepkość.