Menu
Szukaj

Citric Acid

regulator pH kosmetyku

kwas cytrynowy, organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów karboksylowych. Zaliczany jest do alfahydroksykwasów (AHA). Jest naturalnym składnikiem, obecnym w tkankach roślinnych oraz zwierzęcych. Występuje w owocach, szczególnie cytrusowych. Izolacja kwasu cytrynowego z owoców jest bardzo droga, dla celów przemysłowych jest on otrzymywany na drodze fermentacji cukrów. W kosmetykach wykorzystuje się głównie jego właściwości buforujące (utrzymywanie stałego odczynu pH produktu), chelatujące (zdolność do chemicznego wiązania się z metalami) oraz matujące. Jako przedstawiciel AHA, w zależności od stężenia może działać złuszczająco (keratolitycznie), wybielająco, nawilżająco.