Menu
Szukaj

Orbignya Oleifera

emolient

Powyższa nazwa składnika nie jest prawidłową (zgodnie z najnowszą nomenklaturą kosmetyczną powinno się dokładnie precyzować jaka część rośliny jest składnikiem produktu, co znacznie ułatwia interpretację własności surowca). Najprawdopodobniej chodzi tutaj o olej z nasion, a więc (Orbignya Oleifera Seed Oil). Olej z pestek owoców tropikalnego drzewa Babassu. Surowiec w składzie podobny do oleju kokosowego: większość stanowią w nim kwasy nasycone: laurynowy (45%), mirystynowy (15%), poza tym zawiera ok. 16% kwasu oleinowego i ok. 4% linolowego. Bogaty emolient, producenci surowca deklarują, że jako jeden z nielicznych olejów nie nasila tendencji do tworzenia zaskórników (nie komedogenny).