Menu
Szukaj

Passiflora Incarnata

emolient

Powyższa nazwa składnika nie jest prawidłową (zgodnie z najnowszą nomenklaturą kosmetyczną powinno się dokładnie precyzować jaka część rośliny jest składnikiem produktu, co znacznie ułatwia interpretację własności surowca). Najprawdopodobniej chodzi tutaj o olej z nasion, a więc (Passiflora Incarnata Seed Oil). Olej z pestek owoców Męczennicy cielistej, popularnie zwanej marakują. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (ok. 85%), w tym linolowy (~70%), oleinowy (~16%), linolenowy (0,5%). Doskonały emolient, warunkuje prawidłową budowę i dobre własności barierowe naskórka, wpływa na przebieg procesów zapalnych w skórze, normalizuje procesy keratynizacji, zmniejsza przebarwienia (dzięki wysokiej zawartości NNKT* – tutaj łącze do NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe).