Menu
Szukaj

Malina właściwa, surowcem kosmetycznym mogą być owoce, liście, bądź olej z pestek owoców. Powyższa nazwa składnika nie jest prawidłową (zgodnie z najnowszą nomenklaturą kosmetyczną powinno się dokładnie precyzować jaka część rośliny jest składnikiem produktu, co znacznie ułatwia interpretację własności surowca). Owoce maliny są bogatym źródłem cukrów, witamin (B1, B3, C, D, E), kwasów owocowych, pektyn, zawierają specyficzne związki polifenolowe o wielokierunkowym działaniu (między innymi kwas elagowy – silny antyoksydant i związek wybielający przebarwienia). Cennym surowcem jest także olejek eteryczny. Liście malin są bogate we flawonoidy (m.in. kaempferol i kwercetyna), taniny, witaminy, polipeptydy, kwasy owocowe, pektyny. Działają ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Herbatka z liści malin stosowana jest także od wieków przez kobiety w okresie ciąży i laktacji. Olej z pestek malin charakteryzuje wysoka zawartość tokoferoli (wit. E) – głównie gamma-tokoferolu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolowy (ok. 55%), linolenowy (ok. 30%). Dodatkowo stwierdzono, iż olej ten wykazuje własności promieniochronne (specyficzne związki polifenolowe). Olej ten jest doskonałym emolientem, poza tym wykazuje dobroczynne działanie wszystkich swoich składowych: działa antyoksydacyjne, warunkuje prawidłową budowę i dobre własności barierowe naskórka, wpływa na przebieg procesów zapalnych w skórze, normalizuje procesy keratynizacji, zmniejsza przebarwienia.