Menu
Szukaj

witamina E – grupa związków organicznych, składająca się z tokoferoli i tokotrienoli. Najważniejszą rolę dla człowieka pełni α-tokoferol. Witamina E jest silnym antyoksydantem. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego poprzez wymiatanie wolnych rodników. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające jest popularnym składnikiem kosmetyków wykorzystywanym w zapobieganiu starzenia się skóry. Odpowiada za prawidłowe nawilżenie fibroblastów. Znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do stosowania na skórę zniszczoną i odwodnioną poprawiając jej gładkość, elastyczność i koloryt. Tokoferole łagodzą poparzenia i podrażnienia skóry wywołane wskutek działania promieniowania słonecznego. Wykazują także właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Do produkcji preparatów kosmetycznych bardzo często stosuje się octan tokoferylu (INCI: Tocopheryl Acetate), który spośród pochodnych tokoferoli jest najbardziej odporny na światło oraz działanie tlenu. Ta estrowa forma witaminy E jest często składnikiem aktywnym filtrów przeciwsłonecznych.